Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megalakult a Kalocsai Alkotók Köre

2011.09.23

A Kalocsai Néplap 2011. szeptember 23.-i számában, a 4. oldalon megjelent tudósításom (amely elolvasható a Néplap weboldalán is, ide kattintva):

 

Igazi emberi együttlét lehetősége

Megalakult a Kalocsai Alkotók Köre

Szeptember 15-én 15 órakor tartotta meg első összejövetelét a Kalocsai Alkotók Köre a Tomori Pál Városi és Főiskolai Könyvtár épületében. Arról kérdeztem Tamás László könyvtárigazgatót, mint főszervezőt, hogy mi is ez a kezdeményezés, illetve mik a távolabbi célok ezzel kapcsolatban?

– Ez egy fórumlehetőség: a könyvtár tárt ajtókkal várja a kalocsai és a környéken alkotó embereket – legyen az író, költő, festő, szobrász, fotós –, hogy rendszeresen találkozzanak, beszélgessenek, vagyis személyes kapcsolatot tudjanak fenntartani, mert az ő esetükben felettébb fontos, hogy meg tudják mutatni másoknak, hogy mit is tudnak produkálni. Például, aki kezdő tollforgató, az mielőtt elküldi egy pályázatra az írását, előtte tapasztalt költővel tud itt konzultálni – jelesül Gróf Józseffel, akinek már megjelent két verseskötete, tehát feltehetően jól tud instruálni egy fiatal írót, költőt.

Többen érdeklődnek e lehetőség iránt, mert nem egy vendéglátóhelyen akarnak találkozni, hanem itt, a könyvtárban. Kineveztem egy „művészsarkot”, ahol kézközelben vannak a kézikönyvek, lexikonok, albumok és az internet hozzáférés. Az érdeklődőknek mindössze annyi a költsége, hogy regisztrálniuk kell könyvtári tagként, és azután felhasználhatnak mindent, ami a könyvtár rendelkezésére áll: például lehet szkennelni, nyomtatni.

Az alkotókör egy jó hangulatú beszélgetés, egy igazi emberi együttlét lehetősége, mert az a tapasztalatom, hogy meglehetősen elhidegültünk egymástól. A napi rohanás után jóleshet egy kicsit lehuppanni a fotelba, és beszélgetni. Nem e-mail-en, nem sms-ben, nem Skype-on, hanem itt, a könyvtárban, szemtől szemben megbeszélni, hogy ki hogyan alkot, miként gondolja a világnak a folyását . . .

Az alkotókör első összejövetelén a könyvtárigazgató köszöntötte a szép számban megjelent kalocsai és környékbeli alkotókat (akik között volt festő-, fotó-, és szobrászművész, valamint amatőr és profi költő, író), az érdeklődőket, valamint köszöntötte Simon Zoltán alpolgármestert, aki szintén megtisztelte jelenlétével az összejövetelt. Az alpolgármester örömét fejezte ki az alkotókör létrejöttével kapcsolatban, mert a városvezetés is úgy tekint a könyvtárra, mint – többek között – egy szellemi műhelyre. Szavai szerint a könyvek sugározzák a művészetet, és fontos, hogy legyen egy hely, egy helyszín, ahol a művészetekkel barátságban élő, sőt azokat művelő emberek találkozhatnak, gondolatot cserélhetnek, bemutatkozhatnak.

Az összejövetelen megjelent alkotók el is határozták, hogy a következő alkotókör-találkozók alkalmával mindig, néhányan közülük pár mondatban bemutatkoznak a jelenlévőknek – legközelebb október 13-án, csütörtökön, 16 órakor ugyanitt, a könyvtár első emeletén . . .

 

Dávid Attila

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.