Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Őszi programsorozat a Csokonai utcai óvodában

2011.10.21

A Kalocsai Néplap 2011. október 21-i számának 10. oldalán megjelent tudósításom az egyik helyi óvodában szervezett rendezvénysorozatról.

A cikk elolvasható a Néplap weboldalán ide, ide kattintva.

 

 

Fő feladat a tehetséggondozás

Őszi programsorozat a Csokonai utcai óvodában

Október 10-től 13-ig (hétfőtől csütörtökig) délutánonként négy órától ötig műsorral és közös barkácsolással szórakoztatták a kalocsai Csokonai utcai óvoda gyermekcsoportjai – mindennap másik csoport – a többi óvodást és a megjelent szülőket, érdeklődőket. Pénteken pedig profi bábelőadást láthatott az ifjú közönség.

Mint ahogy Szundi Judit óvónő elmondta, ez egy olyan programsorozat, amelyet több mint tíz éve indítottak útjára – elsőként a kalocsai óvodák közül. Nagyon népszerű a gyerekek és a szülők körében. Elsődleges célja az volt, hogy minél jobb kapcsolatot tudjanak teremteni a szülőkkel, minél többet mutassanak az óvodából, hogy mi mindent csinálnak ott a gyerekek. Nem csak azt, hogy nyelvileg mit tanulnak (énekek, mondókák, versek, mesejátékok), hanem azt is, hogy milyen kézügyességgel kapcsolatos dolgokat gyakorolnak (barkácsolás) az óvodában.

Fontos, hogy a Csokonai utcai óvoda minden programjában és a mindennapjaiban is a tehetséggondozás, mint fő feladat kiemelkedik. Az anyanyelvi nevelés keretében a tehetséggondozásra nagyon nagy hangsúlyt fektetnek, és minden egyes ilyen kis foglalkozás nagyon sok segítséget jelent abban, hogy a tehetségeket minél jobban felismerjék és fejlesszék.

csokonai_program_340A rendezvénysorozat folyamán minden nap be volt osztva, hogy ki a házigazda: hétfőn a Pillangó csoportosok voltak, akik a paprika témakörre építették fel a délutánjukat, hiszen az ősz folyamán már nagyon sokat foglalkoztak paprikával (üzemlátogatásra mentek, voltak a Paprikamúzeumban, de legelőször is: paprikát szedtek). Ők Paprika Jancsiról szóló mesejátékot állítottak össze. A műsorukat követő barkácsolásaik és a versenyjátékaik is a paprikával voltak kapcsolatosak, ezekbe nagyon ügyesen bevonták a szülőket is.

Kedden a Maci csoportosok adtak elő egy kis verses-táncos jelenetet, utána pedig készítettek csipkebogyó-nyakláncot, dugóbékát, őszi levél-forgót, csipkebogyó-színezőt. Fontos megemlíteni, hogy mindig funkciós játékokat készítenek a gyerekek, tehát nem csak elkészítik, hanem azzal a játékkal valamit játszani is lehet – az őszi levél-forgó esetében például a kézügyességüket tudják fejleszteni azzal, hogy forgatják.

Szerdán a Nyuszi csoportosok kerültek reflektorfénybe: a Répa-mesét adták elő, saját maguk által készített bábokkal, majd olyan barkácsolások következtek, amelyek mindegyike a répával volt kapcsolatos: például papírnyuszi-hajtogatás (origami), répamozaik-készítés, kirakójáték.

Csütörtökön a Mókus csoportosokra került sor. Ők a szőlő köré építették fel a délutánjukat: a műsoruk után szőlőfürtöt készítettek dugónyomattal, ragasztással, illetve só-liszt-gyurmából, valamint őszi színezővel kedveskedtek a pajtásaiknak.

A műsorok utáni barkácsolás lehetőség volt arra, hogy az óvodából az összes kisgyerek bekapcsolódjon. Akik ebéd után mennek haza (vagyis nem alszanak az óvodában), azokat is mindig visszahívják, és van, amikor volt óvodások is ellátogatnak ide ilyenkor. Ahogy Szundi Judit óvónő fogalmazott: „Újra kinyílik az óvoda kapuja, és jönnek vissza a gyerekek.”

Pénteken – a hét megkoronázásaként – egy bábműsorral kedveskedtek a gyerekeknek: Dékány Ágnes – Pécsről – tartott bábelőadást „Mirkó királyfi” címmel.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.