Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A második próba

2009.03.05

 

Ez a mesém eredetileg a Vylyan Pincészet pályázatára készült 2009 januárjában. A feladat az volt, hogy egy meglévő monda ("Az ördögszántotta hegy legendája") alapján, annak szereplői felhasználásával írjunk egy új mondát/mesét.

Végül a pályázaton ugyan nem nyert ez a mű, viszont 2009 március 5-én megjelent a Bónuszpressben.

Szerintem egészen jól sikerült . . .:)

 

Dávid Attila:

A második próba

 

Nagyharsány falujában élt egy vén boszorkány, akinek volt egy csodaszép leánya, Harka. Ezt a leányt egyszer még az ördög is meg akarta kaparintani magának, de a boszorka csalafintasága miatt felsült. Azonban nem adta fel: Harka anyját fenyegetéssel rávette, hogy még egy lehetőséget adjon neki: egy új próbát, amit ha kiáll, magával viheti a szép leányt. A boszorka gondolkodott erősen, milyen próbát találjon ki, amelyen az ördög újra elbukik. Egyszer már kiadta neki azt a feladatot, hogy estétől reggelig - kakaskukorékolásig - szántsa fel a Harsányi-hegy szikláit: akkor az ördög éjfélre elvégezte a munka felét, de éjfélkor a boszorka odalopózott a tyúkólhoz, kukorékolt egyet, mire a kakasok visszafeleltek neki. A nagy kukorékolást hallva az ördög akkor azt hitte, hogy már reggel van, és ő elvesztette a fogadást, így bosszúsan abbahagyva a munkát a felénél, visszament a pokolba. No, a boszorka ugyanezt nem merte még egyszer megjátszani. Csak nézte a félig felszántott Harsányi-hegy szikláit, és gondolkodott: mit találjon ki, hogy újra megmentse a szép Harkát. Egyszer csak kitűnő mentőötlete támadt. Betipegett a kunyhójukba, hogy elővegye a kalendáriumot és leellenőrizze, tényleg jól emlékszik-e: napfogyatkozás lesz három nap múlva, pont délben. Jól emlékezett, valóban ezt jövendölte a kalendárium. No, ekkor a boszorkány hívatta az ördögöt, és kiadta a feladatot:

- Ha három nap múlva idejössz, és reggeltől estig - sötétedésig - felszántod a Harsányi-hegy szikláinak második felét - ami az első próbán elmaradt - , akkor egye kánya, magaddal viheted Harkát.

Megörült az ördög, és három nap múlva, reggel megjelent óriási vasekéjével. Eléfogott egy macskát és egy kecskét (mint az első próbán), és nekiállt felszántani a megmaradt sziklákat. Gyorsan haladt: még nem volt a Nap teljesen az ég tetején, amikor már szinte teljesen végzett a szántással. Hanem egyszeriben sötétedni kezdett. Az ördög elámult, el nem tudta képzelni, mi történt. Még gyorsabban kezdett el szántani, és már csak egyetlenegy szikla maradt hátra, amikor - ahogy a Hold teljesen eltakarta a Napot - hirtelen teljesen sötét lett. Ekkor a boszorkány messziről rárivallt az ördögre:

- Vesztettél, takarodj!

Az ördög ekkor mérgében azonnal visszament a pokolba. Még szerencse, hogy rögtön eltűnt a földben, mert így már nem láthatta, hogy lassan újra kivilágosodik, és néhány perc múlva megint teljes fényével világít a déli Nap.

Így menekült meg másodszor is Harka, a csodaszép leány.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.