Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Játék

2009.10.29

Az Avana Arcképcsarnok - "Öreg fiatal, fiatal öreg" témakörben kiírt - pályázatára 2009. október 29.-én elküldött pályaművem:

 

Dávid Attila:

A Játék

 

Sokszor játszom: "mindig ugyanazt - sosem ugyanúgy", miképpen Fodor Ákos megfogalmazta egyik versében. Ez a folyton ismétlődő, mégis mindig más játék nem más, mint az Élet. Az Élet Játékában mindig elölről kezdek szinte mindent, és csak halvány emlékképeket engedélyezek magamnak az előző játékmenetekből. Így érdekesebb. Az elején szinte szinte szívom magamba az információkat, tanulok, fejlődöm, felmérem a környezetet és a saját tulajdonságaimat. Majd célokat tűzők ki magam elé és megpróbálom elérni őket - persze mindig akad egy-két nehezítő tényező is, hogy ne legyen unalmas az aktuális játék. Általában a játék közepe táján vagyok erőm teljében, ekkor adódik a legtöbb lehetőség a számomra. A vége felé pedig a legtöbbször lecsendesedem, számot vetek önmagammal, visszanézek, tűnődöm. Végül pedig hagyom, hogy lejárjon az időm.

Aztán jöhet a következő menet. A lényeg ugyanaz marad: tanulok, küzdök, számot vetek. De a forma változik: máshol, máskor, más körülmények között, más célokért harcba szállva játszom újra.

Sokszor több játékmenetet is játszom egyszerre, más-más helyszínen, vagy esetleg ugyanott, de időben egy kicsit eltolva. Gyakran ütköztetem a gyermek-Ént a felnőtt-Énnel, a friss erőt az érett nyugalommal. Ez is a játék része. Ez által is több leszek. Minél több játékot játszom, annál több tapasztalatot gyűjtök, amelyek elraktározódnak a játékon felül álló, közös Énben. Szóval, fejleszt engem ez a játék. Általa mindig megújulhatok, új szerepben próbálhatom ki magam. Új módszereket, dolgokat találhatok ki, amelyek jobb esetben megkönnyítik az aktuális játékot, és fejlődést, továbblépést jelentenek a következő szintre, rosszabb esetben viszont visszalépést hoznak. Néha csak írok egy képzeletbeli találmányról, amit a következő játékban meg is valósítok.

És ami a legfontosabb: nem tudom előre, hogy mi és hogyan történik majd az adott játékmenetben. Mindig úgy indulok neki, hogy most, ez alkalommal akár mindent elérhetek.

Az éppen aktuális játékmenetben a célom az, hogy híres író legyek . . .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.