Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Skitz&Dave

 

2011. elején felvettem a kapcsolatot volt kollégámmal, Takáts Zoltán grafikussal, mert úgy gondoltam, hogy szívesen elindulnék vele együtt különböző grafikai pályázatokon úgy, hogy én kitalálnám, hogy mit ábrázoljon a rajz, Zoli pedig megrajzolja, és esetleg hozzátesz valami saját kiegészítő ötletet. (Korábban már volt ilyen közös munkánk, egy illusztrációt készítettünk a Reader's Digest magazinnak úgy, hogy én adtam az ötletet, Zoli pedig megrajzolta, illetve hozzátett egy kicsit.)

Még azt is kitaláltam, hogy legyen a nevünk "Skitz&Dave", mivel az ő művészneve Skitz, az én becenevem pedig Dave, így a "csipendél-fiúk" mintájára mi lehetnénk a "skicendév-fiúk". Kiválasztottam néhány pályázatot, és kitaláltam rájuk néhány ötletet, Zoli pedig belement, hogy megrajzolja őket.

A jövőben ezen az aloldalon a közös munkáinkról olvashat a nagyérdemű közönség, méghozzá úgy, hogy mindig a legfrissebb közös pályázatunkról írok az oldal tetején, e bevezető szöveg alatt. A friss pályázatok után, az oldal alja felé haladva pedig jönnek az egyre régebbi "Skitz&Dave-munkák".

 

 Például:

 

- 2011. júniusában elindultunk az ARC-plakátpályázaton is, amelynek aktuális témája a "Miből nyersz energiát?" volt. Négy pályaművet neveztünk a pályázatra, ezek közül három az én ötletemből készült, egy pedig Zoli ötlete volt.

 

Más:

 

- 2011. júniusában elindultunk a IV. Bajai Karikatúrapályázaton. (Horgászfeleség/vadászfeleség témában lehetett rajzokat beküldeni.) Három pályaművet küldtünk be, amelyekből kettő az én ötletemből, egy pedig Zoli ötletéből készült.

Itt lehet megnézni egy kis ízelítőt a pályázatra beküldött többszáz rajzból. Itt pedig a nyertes rajzok találhatóak (a mieink sajnos nincsenek köztük).

 

Más:

 

- 2011. áprilisában elindultunk a Rejtő Jenő életével kapcsolatos képregénypályázaton. Kitaláltam négy közepes hosszúságú (egyenként 12 kockás) képregényt, ezek közül Zoli egyet rajzolt meg.(Az egyik ötletemhez még rajzos vázlatot is készítettem!) A pályaművünkkel (ami megtekinthető itt) ötödikek lettünk.

 

Más:

 

- 2011. márciusában is kitaláltam egy ötletet a Szimpla Ceruza Gyusza állandó, országos képregény- és karikatúrapályázat márciusi témájához (ami most éppen az: "Ezt jól elbaszacseszerintettük . . ." volt.). Zoli megrajzolta, és a pályaművünkkel (amit megnézhetsz itt, vagy itt) megnyertük a márciusi pályázatot!

 

Más:

 

- 2011. februárjában a Szimpla Ceruza Gyusza állandó, országos képregény- és karikatúrapályázaton indultunk. Ennek a pályázatnak az a lényege, hogy minden hónap elején meghatároznak egy témát, és ebben a témában kell az adott hónap utolsó szombatjáig beküldeni a karikatúrákat vagy képregényeket. 2011. februárjában a téma a "Van az a pénz . . ." volt.

Erre a témára tizenkét ötletet találtam ki, ezekből rajzolt meg Zoli ötöt. Ezek megtekinthetők itt. A Szimpla Ceruza Gyusza ezekből hármat tett fel a saját oldalára, de azok közül egyik sem nyert.

Az ötleteim az alábbiak voltak:

1., Szabadszombat

Két kockából álló képregény. Az első képen egy férfi nézi a televíziót, mögötte a felesége mérgesen pöröl vele (pld. felkiáltójel, halálfej, kereszt stb. jön ki a száján). A második képen a férfi - fel sem nézve a tévénézésből - hátranyújt egy (vagy több) bankót a feleségének, és azt mondja: "Anyukám, menj el . . . és vásárolj magadnak valamit!" A feleség arca megenyhül, és esetleg már mosolyog is.

2., Irigyek

Egyetlen kockából álló képregény. A képen egy nagyon lepukkant, szegényes szobából (vakolat itt-ott lehullva, sarokban pókháló, szekrényajtó félig leszakadva) telefonál egy nagyon lepukkant (foltozott, viseltes ruhájú), szegény férfi, és azt mondja a telefonba: "Azt hiszem, az olcsóbbikat kérem. Nem akarom, hogy irigykedjenek rám a szomszédok!"

3., Reklámszerep

Egyetlen kockából álló képregény. A képen egy nő telefonál: "Halló, casting-ügynökség? Százezerért korpásodik a hajam . . ."

4., Művészet

Egyetlen kockából álló képregény. A képen egy aluljáróban (vagy az utcán) egy férfi - hegedűvel és vonóval a kezében - magyaráz egy járókelőnek: "Nem a pénzért csinálom. De ha már így szóba hozta . . ." A hegedűs mellett (a földön) egy - szájával felfelé fordított - kalap.

5., Végső megoldás

Egyetlen kockából álló képregény. A képen egy férfi vagy egy nő telefonál: "Nem mondja, hogy a kibeszélő-show már megszűnt . . . De én szívesen szerepelnék valóságshow-ban is . . ."

6. "Szólások és közmondások a pénzről" sorozat: Beszél

Egyetlen kockából álló képregény. Egy rabló (a fején vagy a szemén álarccal) kifut a bankból egy zsák pénzzel, miközben a banképületen elhelyezett sziréna vijjog (pld. hangjegyek jönnek ki belőle). A rabló után futó rendőr kutyája ugat. Felirat: "Pénz beszél, kutya ugat."

7., "Szólások és közmondások a pénzről" sorozat: Kifolyik

Egyetlen kockából álló képregény. Egy férfi papírpénzt fénymásol. A gépből sorozatban jönnek ki a hamis bankók. Felirat: "Kifolyik a pénz a kezéből."

8., "Szólások és közmondások a pénzről" sorozat: Kidobja

Egyetlen kockából álló képregény. Egy banképület emeleti ablakából egy rabló kidob egy zsák pénzt (például a zsákon dollárjel vagy eurojel) az utcán várakozó másik rablónak. Felirat: "Kidobja a pénzt az ablakon."

9. "Szólások és közmondások a pénzről" sorozat: Házhoz

Egyetlen kockából álló képregény. Egy banképülethez odaáll egy pénzszállító autó. Felirat: "Pénz áll a házhoz."

10., "Szólások és közmondások a pénzről" sorozat: Rossz pénz

Három kockából álló képregény. Az első képen papírpénzt fénymásol valaki. A második képen megpróbálja befizetni a bankban. A harmadik képen egy rendőr megbilincseli. Felirat: "Rossz pénz nem vész el."

11. "Szólások és közmondások a pénzről" sorozat: Se pénz

Egyetlen kockából álló képregény. Egy méteráruboltból egy rabló éppen kimenekül, az egyik hóna alatt a pénztárgéppel, a másik hóna alatt pedig a textilrudakkal. Az eladó az üres polcok előtt széttárja a kezét. Felirat: "Se pénz, se posztó."

12., "Szólások és közmondások a pénzről" sorozat: Ma pénzért

Egy kocsmában egy kuncsaft a nadrágzsebeit kifordítva mutatja a kocsmárosnak, hogy nincs pénze. A kocsmáros - erre válaszul - a falon lévő feliratra/táblára mutat: "Ma pénzért, holnap ingyen."

 

Más:

 

- 2011. februárjában neveztünk az "Ez van - 2011" című, évenként megrendezésre kerülő karikatúrapályázatra három pályaművel (ezek megnézhetők itt), amelyből kettőnek adtam én az ötletét, egyet pedig Zoli saját kútfőből rajzolt meg. A pályázaton résztvevő összes pályamű pedig megtekinthető itt (a mieink az én nevem alatt futnak).

Erre a pályázatra az én ötleteim az alábbiak voltak:

1., "Filmcím - más környezetben" sorozatban: "Leon, a profi" (a Jean Reno főszereplésével készült - egy profi bérgyilkosról szóló - francia film címéhez egy teljesen más képet: Leonardo önarcképét passzítottam, hiszen ő is Leon, és ő is profi . . . :-))

2., "Filmcím - más környezetben" sorozatban: "Aranyhaj és a nagy gubanc" (a 2010-es - egy hosszúhajú, szőke leányzó kalandjait elmesélő - animációs film címéhez szintén egy teljesen más képet: az ókori Aranygyapjú legenda egy jelenetét bemutató vázakép-részletet passzítottam.

 Frissítés:

A díjazottak névsora megtalálható itt.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.